СЕМЕНАТА ОТ ЧИЯ (Salvia hispanica) е растение, което расте в Южна Америка, принадлежи към същото семейство като мента и маточина. Семената му са малки черни семенца. В продължение на векове ацтеките са ги яли. Известният Codex Mendocino, описващ ежедневието на ацтеките, посочва семената от чиа като най-важното култивирано растение след царевицата.
Семената от чиа осигуряват много ценни хранителни вещества. Алфа линоленовата киселина, фибрите и високото съдържание на омега-3 мастни киселини могат да ви помогнат да поддържате теглото си, да се отървете от излишните мазнини и да поддържате кожата, костите и сърцето ни в добро състояние. Семената от чиа съдържат много ценни хранителни свойства, които могат значително да повлияят на функционирането на тялото ни. Само две супени лъжици семена от чиа осигуряват:
11 ГРАМА ФИБРИ
9 ГРАМА МАЗНИНИ (ВКЛЮЧИТЕЛНО 5 Г ОМЕГА МАСТНИ КИСЕЛИНИ)
18% ОТ ПРЕПОРЪЧИТЕЛНИЯ ДНЕВЕН ПРИЕМ НА КАЛЦИЙ
30% ОТ ПРЕПОРЪЧИТЕЛНИЯ ДНЕВЕН ПРИЕМ НА МАНГАН
30% ОТ ПРЕПОРЪЧИТЕЛНАТА ДНЕВНА ДОЗА МАГНЕЗИЙ
27% ОТ ПРЕПОРЪЧИТЕЛНИЯ ДНЕВЕН ПРИЕМ НА ФОСФОР
Две супени лъжици семена от чиа са около 30g и 115kcal. Осигуряваме много хранителни вещества в сравнително малко количество калории. Семената от чиа са богати на калций, магнезий, фосфор и протеини. Всички тези съставки са от съществено значение за здрави кости. Те могат да се считат за отличен източник на калций за хора, които не ядат млечни продукти. Чиата е с високо съдържание на фибри. Благодарение на това те могат да поддържат загуба на тегло. Не забравяйте обаче да ги въвеждате постепенно в диетата си и да не консумирате повече от 20-40 г чиа на ден. Твърде много фибри може да доведе до диария или запек.
Семената от чиа също съдържат протеин, около 4-5г в две супени лъжици. Семената от чиа, подобно на ленените семена, са богати на мастни киселини омега 3. Трябва обаче да се помни, че те също така осигуряват голямо количество киселини омега 6. Киселините от омега 3, съдържащи се в семената от чиа, са главно ALA (алфа-линоленова киселина). Самите семена от чиа нямат различен вкус. Това улеснява включването им в диетата ви. Можете да ги добавите към салати, коктейли или мюсли. Поради способността си да абсорбират вода и мазнина, могат да се използват за сгъстяване на сосове.
Начин на употреба: Използвайте като добавка към мляко, млечни продукти, коктейли, салати, мюсли, зърнени храни или печива. Дневната консумация е не повече от 15гр.